LU Astronomijas institūta astrofizikas observatorija Baldones Riekstukalnā. Foto: Toms Grīnbergs, LU Komunikācijas departaments

Latvijas Universitātes (LU) Eksakto zinātņu un tehnoloģiju fakultātes (EZTF) Astronomijas institūts ticis atzīts par ANO Globālās ģeodēziskās ekselences centra (GGCE) partneri, izceļot institūta nerimstošo ieguldījumu precīzu novērojumu un mērījumu veikšanā.

Vairāk nekā divdesmit gadus LU Astronomijas institūts nepārtraukti nodarbojas ar satelītu lāzerlokāciju un globālās navigācijas satelītu sistēmu mērījumiem. Institūta pārziņā ir divas observatorijas, pateicoties kurām institūts īsteno dažādus starptautiskus projektus – Astrofiziskā observatorija Baldonē un Fundamentālā Ģeodinamiskā stacija Rīgā, kas atrodas LU Botāniskā dārza teritorijā.

Vairākiem asteroīdiem, kas atklāti Baldones observatorijā, ir doti ar Latviju saistīti nosaukumi. Fundamentālā Ģeodinamiskā stacijā, izmantojot satelītu lāzerlokāciju, tiek noteikts attālumu līdz satelītam, izmērot laika intervālu, kurā ļoti īss lāzera impulss ceļo no speciāli konstruēta teleskopa līdz satelītam un atpakaļ. Zinot gaismas ātrumu un laiku, kurā lāzera impulss ceļo turp un atpakaļ, var noteikt attālumu līdz satelītam ar ļoti augstu precizitāti, kas var sasniegt 1 cm vai pat mazāk.  

Novērojumu precizitāte un nepārtrauktība ir ļāvusi institūta observatorijām piedalīties dažādos pētniecības tīklos, kas darbojas ar Zemes koordinātu sistēmu. Šī sistēma ne tikai nodrošina precīzu ikdienas navigāciju viedierīču lietotājiem, bet arī atbalsta ilgtspējīgu projektu īstenošu, piemēram, okeāna līmeņu monitoringu.

Astronomijas institūta direktors Kalvis Salmiņš uzsver, ka “tas ir nozīmīgs piemērs kosmosa tehnoloģiju izmantošanai uz Zemes ar lielu praktisku nozīmi”.

Jāņem vērā, ka šāda sistēma darbojas veiksmīgi tikai tad, ja notiek nemitīga sadarbībā starp valstīm, organizācijām un indivīdiem. ANO GGCE atzinība apstiprina LU Astronomijas institūta devumu šajā starptautiskajā sadarbības tīklojumā.

 

Raksts pārpublicēts no researchLatvia.gov.lv

Par ANO Globālās Ģeodēziskās ekselences centru 

ANO GGCE atrodas Bonnā, Vācijā, un tika izveidots ar Vācijas valdības atbalstu 2020. gadā, lai īstenotu ANO 2015. gada rezolūciju 69/266 “Globālā ģeodēziskā koordinātu sistēma ilgtspējīgai attīstībai”. Rezolūcija uzsver, ka starptautiska sadarbība ir pamatā uzticamai ģeodēziskai sistēmai, kas atbalsta globālās navigācijas sistēmas un ģeotelpisko datu integrāciju.  

Share