2024. gada 11. oktobrī plkst. 15.00 LU Eksakto zinātņu un tehnoloģiju fakultātes (Jelgavas iela 3) 501. telpā, kā arī attālināti, notiks LU Fizikas un astronomijas zinātnes nozares specializētās promocijas padomes atklātā sēde, kurā promocijas darbu zinātnes doktora grāda (Ph.D) dabaszinātnēs iegūšanai aizstāvēs MEHRDAD NADERI.

Tēma: "Elektroencefalogrāfijas metodes pielietojums volumetriskās trīsdimensionālās vizuālās uztveres izpētei".

Darba zinātniskā vadītāja: Dr. phys. Gunta Krūmiņa.

Anotācija:

Disertācija uzrakstīta angļu valodā uz 79 lappusēm, kas ietver 40 attēlus, vienu tabulu un 131 atsauci uz literatūras avotiem. Disertācijas mērķis bija izpētīt elektroencefalogrāfijas (EEG) metodes pielietojumu volumetriskās trīsdimensionālās (3D) vizuālās uztveres izvērtēšanā. Pētījumā salīdzināts jaunais volumetriskais daudzplakņu displejs ar tradicionāliem plakanajiem ekrāniem tādiem kā anaglifu 3D sistēma. EEG efektīvi veica smadzeņu aktivitātes mērījumus 3D uztveres uzdevumu izpildes laikā. Novērota atšķirīga smadzeņu reakcija uz atšķirīga dziļuma attēliem. Volumetriskajā displejā ar notikumu ietekmi asociētā potenciāla (Event-related Potential – ERP) P3 komponents uzrādīja būtiskas atšķirības salīdzinājumā ar anaglipu displeju. Jaudas spektrālā blīvuma (power spectral density – PSD) analīze parādīja augstāku smadzeņu aktivitāti anaglipā salīdzinājumā ar volumetrisko displeju un uzrādīja pusložu asimetriju. Turklāt 2D volumetriskā uztverē P3 komponents bija augstāks kā 3D

uztverē. Savukārt dziļuma uztvere volumetriskajā displejā bija vieglāka vāja apgaismojuma apstākļos. Noslēgumā secinu, ka EEG ir vērtīga iekārta, smadzeņu aktivitātes izpētei, veicot 3D vizuālos uzdevumus ar dažādām attēlveidošanas tehnoloģijām. Šis pētījums sniedz ieguldījumu izpratnē par to, kā cilvēka vizuālā sistēma uztver dziļumu un kā to var objektīvi novērtēt. Pēdējos pētījumos tika izvērtēta dažādu attēlveidošanas tehnoloģiju ietekme uz cilvēka uztveri.

Recenzenti:

1) Dr. habil. phys. Māris Ozoliņš, Latvijas Universitāte,

2) Dr. phys. Aleksejs Kataševs, Rīgas Tehniskā universitāte,

3) Dr. Kairi Kreegipuu, Tartu Universitāte, Igaunija.

Ar promocijas darbu var iepazīties LU Bibliotēkā, Raiņa bulvārī 19.

Dalība sēdē ar iepriekšēju pieteikšanos, rakstot uz sintija.silina@lu.lv līdz 8. oktobrim.

Dalīties