Foto: Reiņa Baranovska personīgais arhīvs

Fizika ir viena no fundamentālajām zinātnēm, kas sniedz perspektīvas karjeras iespējas, nodrošinot studentiem ceļu uz darbu pētniecībā, industrijā un augstākajā izglītībā visā pasaulē. Trīs mūsu  absolventu stāsti parāda, cik daudzveidīgi un veiksmīgi var būt ceļi, kas sākas ar fizikas studijām Latvijas Universitātē. Uzzini, kā Fizmatu pieredze sasaistās ar karjeru un kā izvēlēties kursus, studējot Latvijas Universitātes Fizikas nodaļā.

UZŅEMŠANA 2024-2025


Antra Gaile

Studē doktorantūrā, strādā CERN, Šveicē. Antra Gaile ir izcils piemērs tam, kā fizikas studijas var aizvest līdz pasaules vadošajām zinātniskajām institūcijām.

“Esmu pētniece RTU Daļiņu fizikas un paātrinātāju tehnoloģiju institūtā un joprojām studēju – LU un RTU kopīgajā doktora studiju programmā “Daļiņu fizika un paātrinātāju tehnoloģijas”.

Esmu CMS sadarbības dalībniece un daļu doktorantūras pavadu CERN – analizēju nerezonanto Higsa bozonu pāru bozonisko sabrukšanu un izstrādāju kontroles sistēmu vienam no CMS otrās fāzes apakšdetektoram MTD, kas nodrošinās augstas precizitātes telpisko un laika informāciju par lādētām daļiņām, kas to šķērsojušas.

Gan bakalaura, gan maģistra līmenī studēju LU “Fizmatos” un paralēli strādāju LU Fizikas institūtā, un uzskatu, ka iegūtā izglītība, zināšanas un pieredze ir ne tikai noderīgas, bet arī veidojušas mani kā personību. Studentiem ieteiktu uzdrīkstēties un paņemt “sarežģītos” kursus, būt atvērtiem dažādām tēmām un atrast to, kas rezonē!”


Ilze Ošiņa

PhD, pētniece LU  Atomfizikas un spektroskopijas institūtā, Biofotonikas laboratorijā, kur veic pētījumus ar lāzer-apgaismojumu ādas diagnostikai un viltotu eiro banknošu analīzei.

“Pārsvarā mans darbs ir saistīts ar ādas diagnostiku – izstrādājam ierīces ar īpašu apgaismojumu (lāzer-apgaismojumu), uzņemam attēlus ar dažādiem ādas veidojumiem, un, veicot attēlu apstrādi, cenšamies noteikt, vai konkrētais veidojums ir labdabīgs vai ļaundabīgs. Cerībā, ka ar šo metodi savlaicīgi varētu atklāt ādas ļaundabīgos audzējus melanomas.

Esam veikuši arī viltotu eiro banknošu analīzi – skatījāmies, vai tās, aplūkojot monohromātiskā apgaismojumā, var atšķirt no īstām eiro banknotēm. Secinājām, ka tiešām atšķirības ir novērojamas un mūsu metodi varētu potenciāli izmantot kā vienu no viltojumu atklāšanas parametriem.

Savā darbā es visu laiku izmantoju “Fizmatos” iegūtās zināšanas. Piemēram, ādas diagnostikas gadījumā ir ļoti svarīgi saprast gaismas mijiedarbību ar cilvēka ķermeni – cik dziļi šī gaisma iespiežas audos, kā tā izplatās utt. Ja ir interese par medicīnu un fotoniku, tad es noteikti ieteiktu izvēlēties studiju kursus “Lāzeru fizika” un “Biofotonika”!”


Reinis Baranovskis

PhD, strādā Renaissance Fusion, Francijā, kur viņš ir šķidrā metāla eksperimentators.

“Šobrīd jau vairāk kā gadu strādāju jaunuzņēmumā Renaissance Fusion kā šķidrā metāla eksperimentators. Uzņēmums ir izvirzījis ļoti grandiozu mērķi: izstrādāt kodolsintēzes reaktoru enerģijas ražošanai. Lai līdz tam nonāktu, ir nepieciešams radīt izrāvienu vairākās apakšnozarēs, kas nepieciešamas, lai realizētu kodolsintēzes reakcijas ar pozitīvu enerģijas bilanci. Manas grupas mērķis ir šķidra metāla “sienu” realizācija, kas funkcionētu kā pirmais slānis (plasma facing component), proti, tas savāktu reaktora izdalīto siltumu, absorbētu radītos neitronus un ražotu kodolreaktora degvielu – tritiju.  Praktiski darbs notiek pie mazu (relatīvi pret reaktora izmēriem) mēroga modeļu izstrādes, izgatavošanas un demonstrējumiem. Šobrīd mēs eksperimentējam ar metāla plūsmām, kās noklāj viena metra liela cilindra sienas un šajā metālā ievadām spēcīgu strāvu, lai ar elektromagnētiskā spēka palīdzību kontrolētu brīvās virsmas formu. Ja mūsu grupai (un pārējām) izdodas sasniegt nospraustos mērķus, tad uzņēmums dodas pie investoriem un mēģina piesaistīt naudu nākamajiem soļiem. Šobrīd ir piesaistīti aptuveni 30 miljoni eiro, kas ļauj pārbaudīt vairākas tehnoloģijas eksperimentāli, taču reaktora celtniecībai (un papildu soļiem) nepieciešamais budžets ir ap 1 miljardu eiro  (paši lielākie Ziemeļamerikas enerģijas jaunuzņēmumi ir piesaistījuši šāda apmēra kapitālu).

Man ir doktora grāds fizikā, konkrēti šķidrumu un gāzu dinamikas apakšnozarē, kas iegūts Latvijas Universitātē. Pirms tam bakalaura grāds un maģistra grāds fizikā, neskaitot apmaiņas semestri ārzemēs, arī tika iegūts Latvijas Universitātē. Fizikas izglītība nevis tikai noder, bet ir absolūti vitāla tam, ko es daru. Pirmkārt, fizikas izglītība iemāca raksturot jebkuru procesu, ko varam aprakstīt ar fizikas likumiem un matemātiskām sakarībām. Otrkārt, doktora grāds dod specializāciju konkrētā jomā un padara tevi par vienu no pasaules labākajiem ļoti, ļoti šaurā nišā. Manā gadījumā šī nozare ir magnētiskā hidrodinamika (MHD), kurā darbojas ~100 cilvēki pasaulē. Noslēdzot savas doktorantūras studijas, biju uzkrājis septiņus gadus pieredzes, eksperimentējot ar šķidriem metāliem, magnētiem, kā arī strādājot laboratorijā. Ļoti augsta specializācija arī nozīmē to, ka konkrētos laika posmos var būt tikai dažas tai atbilstošas darbavietas katrā kontinentā. Uzņēmumu Renaissance Fusion, kurā tagad strādāju, biju pamanījis konferencē, kurā piedalījos, un laikā, kad ieguvu doktora grādu, šis uzņēmums komplektēja šķidrā metāla departamentu. Pieteicos un pēc pāris intervijām pievienojos tobrīd 20 cilvēku lielajai komandai Francijas pilsētā, Grenoblē. Šobrīd uzņēmumā strādā 57 darbinieki, no kuriem 27 ir doktora grāds, kas šeit ir norma R&D pozīcijās.”


Par Fizikas nodaļu

Latvijas Universitātes Eksakto zinātņu un tehnoloģiju fakultātes Fizikas nodaļa nodrošina akadēmiskās fizikas studiju programmas bakalaura, maģistra un doktora līmenī.

Pieteikties BSP “Fizika” studijām 2024./2025. akadēmiskajam gadam elektroniski varēs no 16. jūlija līdz 22. jūlijam plkst. 16:00 Latvijas valsts portālā.

Pieteikties MSP “Fizika” studijām 2024./2025. akadēmiskajam gadam iespējams no 1.-12. jūlijam elektroniski un klātienē. Vairāk uzzini: https://www.fmof.lu.lv/gribu-studet-fmof/uznemsana-2024-2025/

Pieteikumu iesniegšana doktorantūrā notiek no 2024. gada 19. līdz 30. augustam (no plkst. 9.00 līdz 12.30 un no 13.00 līdz 16.00) LU galvenajā ēkā Raiņa bulvārī 19, 114. telpā.

Dalīties