Uzsākot Latvijas Universitātes Statistisko pētījumu un datu analīzes laboratorijas (SPDAL)* un datu analītiķu kopienas Riga Power BI** organizētā datu zinātnes hakatona valsts sektora iestādēm “Mākslīgā intelekta risinājumi lēmumu pieņemšanas atbalstam” darbnīcu sēriju, ar panākumiem aizvadīta pirmā no trim plānotajām darbnīcām.

Uz pirmo hakatona ideju ģenerēšanas darbnīcu 13. decembrī Latvijas Universitātes Zinātņu mājā, Jelgavas ielā 3, tika aicināti ieinteresētie valsts sektora pārstāvji, kas savā iestādē vēlētos ieviest mākslīgā intelekta un mašīnmācīšanās risinājumus dažādām ikdienas problēmām un izaicinājumiem. Kopā pasākumā – gan klātienē, gan attālināti, – piedalījās vairāk nekā 100 dalībnieki, pārstāvot tādas iestādes kā KNAB, VAS "Lidosta Rīga", Valsts kanceleja, Valsts kase, VID, Valsts policija, VARAM, Rīgas satiksme, Veselības ministrija, SPKC, Izglītības un zinātnes ministrija, Veselības inspekcija, PTAC, Ārlietu ministrija, CFLA, LIAA, NVD, LZP, Valsts policijas koledža un citas organizācijas.

Datu zinātnes hakatona  mērķis ir valsts sektorā un tam pietuvinātās nozarēs strādājošajiem demonstrēt lēmumu pieņemšanas atbalsta iespējas un piedāvāt iegūt risinājumu savas organizācijas definētai problēmai vai izaicinājumam, izmantojot dažādus aktuālus mākslīgā intelekta un mašīnmācīšanās pielietojumus.

Ar šī pasākuma īstenošanu paredzēts veicināt sadarbību starp valsts sektora iestādēm un datu zinātnes speciālistiem, kam ir nepieciešamās zināšanas, pieredze un prasmes izstrādāt risinājumus un prototipus dažādu ideju realizācijai, pielietojot mašīnmācīšanos un mākslīgo intelektu. Pirmās darbnīcas laikā valsts sektora pārstāvji tika iepazīstināti ar kopējo datu zinātnes hakatona koncepciju un norisi, tika demonstrētas dažādas mākslīgā intelekta un māšīnmācīšanās pielietojumu iespējas un iepriekš izstrādāti piemēri ikdienas procesu uzlabošanai valsts sektorā.

Darbnīcas noslēgumā dalībnieki tika aicināti definēt aktuālās problēmas, kuras tiks piedāvātas risināšanai turpmākajās datu zinātnes hakatona darbnīcās.

Aizvadītā semināra ierakstu iespējams noskatīties šeit: https://youtu.be/a7D5rrsFXc8

Datu zinātnes hakatona otrajā darbnīcā, kas notiks 2024. gada 25. janvārī, dalībnieki tiks iepazīstināti ar izvēlēto valsts iestāžu izvirzītajām problēmām un izaicinājumiem, lai dotu iespēju izvēlēties, kuru no tām risināt. Trešā un noslēdzošā darbnīca norisināsies 2024. gada 8. februārī, un tās laikā tiks demonstrēti risinājumi, savukārt valsts iestāžu pārstāvji izvērtēs piedāvātās idejas un sniegs savus vērtējumus.

 

* SPDAL jeb Statistisko pētījumu un datu analīzes laboratorija ir LU Fizikas, Matemātikas un Optometrijas fakultātes apakšvienība, kas dibināta 2017. gadā ar mērķi izstrādāt zinātniskus pētījumus matemātiskās statistikas un datu zinātnes nozarē, kā arī atbalstīt citas LU struktūrvienības un zinātniskās institūcijas pētījumu dizainu izstrādē un datu analizēšanā. SPDAL darbinieki nodrošina ar matemātisko statistiku un datu zinātni saistīto studiju kursu vadīšanu FMOF, tai skaitā 2023. gadā ar izcilu vērtējumu akreditētajā maģistra līmeņa studiju programmā “Matemātika un datu zinātne”.

**Riga Power BI ir kopiena, kas apvieno datu analītikas speciālistus Latvijā ar mērķi dalīties ar zināšanām un sniegt iespēju mācīties vienam no otra pieredzes, organizējot seminārus un diskusijas. Kopienas izveidotājs, Aldis Ērglis, ir vadītājs IT uzņēmumā ar vairāk nekā 20 gadu pieredzi inovatīvu informācijas tehnoloģiju risinājumu izstrādē, kā arī ir sniedzis vērienīgu ieguldījumu pētniecībā saistībā ar datu analīzi, mašīnmācīšanos un mākslīgā intelekta tēmām Latvijā.

 

Dalīties