Pirmdien, 18. decembrī, LU Fizikas un astronomijas profesoru padomē par Latvijas Universitātes tenūrprofesoru fizikā ievēlēts profesors Vjačeslavs Kaščejevs. Profesors V. Kaščejevs ir gan Latvijā, gan ārzemēs atzīts zinātnieks, kvantu fiziķis, Nanoelektronikas teorijas grupas vadītājs un viens no Latvijas Kvantu iniciatīvas izveidotājiem.

Uz tenūrprofesora vietu fizikā LU Fizikas, matemātikas un optometrijas fakultātē (FMOF) pretendēja trīs kandidāti, katrs no kandidātiem 18. decembrī uzstājās ar zinātnisko semināru. Profesors un vadošais pētnieks Vjačeslavs Kaščejevs novadīja zinātnisko semināru "Kvantu fizika uz čipa: vienelektrona kvantu tehnoloģiju pētniecības aktualitātes”, asociētais profesors un vadošais pētnieks Jānis Alnis uzstājās ar  zinātnisko semināru "Optiskās kvantu tehnoloģijas", savukārt profesors Rašids Ganejevs (Rashid Ganeev) noturēja zinātnisko semināru ar nosaukumu "Past and Future Developments of Nonlinear Optics in Latvia”.

“Kvantu tehnoloģijas šobrīd ir gan nozīmīgs Eiropas un pasaules pētniecības virziens, kurā daudzas valstis cenšas panākt izrāvienu, gan ļoti aizraujošs virziens studijām. Kvantu fizika un matemātika ir pārsteidzoša un jau šobrīd zinātnieki meklē un atrod arvien jaunus to  pielietojumus, kas nozīmē, ka vēl daudzu gadus šī būs joma, kurā iespējami arvien jauni un jauni atklājumi. Man ir gandarījums par to,  Latvijas Universitāte ir  augstākās līgas spēlētājs plašajā kvantu zinātņu spektrā un spēj piedāvāt starptautiskā izcilībā sakņotu studiju pieredzi un inovāciju iespējas” atzīst Vjačeslavs Kaščejevs.

Par LU tenūrprofesoru datorzinātnē pagājušajā nedēļā ievēlēts arī Latvijā un pasaulē atzīts kvantu datorzinātnieks profesors Andris Ambainis, kurš kopā ar profesoru Vjačeslavu Kaščejevu izveidojis Latvijas Kvantu iniciatīvu.

Tenūras sistēma, kas ieviesta vairākās Eiropas valstīs, tostarp Latvijā, paredz, ka vēlētajam akadēmiskajam personālam - asociētajiem profesoriem vai profesoriem - var tikt nodrošināts beztermiņa darba līgums. Tenūrprofesora galvenajos pienākumos ietilpst noteikt prioritārās pētniecības jomas un virzienus konkrētajā zinātņu nozarē, piesaistīt pētniecības programmas īstenošanai nepieciešamo finansējumu, vadīt pētniecības projektus, kā arī iesaistīties starptautiskos konsorcijos un projektos. Ne mazāk svarīgi ir izstrādāt studiju programmas un kursus maģistra un doktora studiju līmenī, vadīt promocijas darbu izstrādi, kā arī veicināt zinātnes nozares plašāku atpazīstamību sabiedrībā.

Latvijas Universitāte bija izsludinājusi astoņas tenūrprofesoru vietas: bioloģijā, medicīnā, fizikā, datorzinātnēs, valodniecībā, filozofijā, kā arī sociālajās un izglītības zinātnēs.

Dalīties