2023. gada 8. decembrī plkst. 15.00 Latvijas Universitātes (LU) Fizikas un astronomijas zinātnes nozares specializētās promocijas padomes atklātā sēdē klātienē LU Fizikas, matemātikas un optometrijas fakultātes (Jelgavas iela 3) 301. telpā, kā arī attālināti, LĀSMA PUĶINA-SLAVA aizstāvēs promocijas darbu zinātnes doktora grāda (Ph.D.) iegūšanai dabaszinātnēs.

Tēma: “Šķidrumu robežvirsmas izsmērēšanās un gravitācijas ietekme uz magnētisko mikrokonvekciju”.

Darba zinātniskie vadītāji: Dr. habil. phys. Andrejs Cēbers un Dr. phys. Guntars Kitenbergs.

Anotācija:

Darbā pētīta aktīvā maisīšanās ar magnētisko mikrokonveciju (pirkstveida nestabilitāte) divu sajaukties spējīgu šķidrumu (ūdens un ūdens bāzes magnētiskā šķidruma) robežvirsmā mikrofluīdikas kanālā. Darbā apkopota informācija par dažādiem nestabilitāti regulējošiem parametriem. Izpētīta magnētiskā un gravitācijas lauka ietekme, stabilizējot nestabilitātes. Lai gan pētījums ir galvenokārt eksperimentāls, rezultāti tiek salīdzināti ar kolēģu veiktajiem teorētiskajiem aprēķiniem. Rezultāti liecina, ka šķidrumu sajaukšanos ierobežo sākotnēja robežvirsmas smērēšanās un gravitācija. Mikrofluīdikas kanāla forma un magnētiskā šķidruma īpašības ietekmē rezultātus. Ārējā magnētiskā lauka virziens ietekmē nestabilitātes pirkstu formu un maisīšanās efektivitāti.

Recenzenti: 

D. phys. Imants Kaldre (Latvijas Universitāte),

Dr. Carlo Rigoni (Ālto Universitāte, Somija),

Dr. Elie Wandersman (Sorbonnas Universitāte, Francija)

Ar promocijas darbu var iepazīties LU Bibliotēkā, Raiņa bulvārī 19. Dalība sēdē ar iepriekšēju pieteikšanos, rakstot uz sintija.silina@lu.lv līdz 2023. gada 5. decembrim.

 

Dalīties

Saistītais saturs

Promocijas darbu aizstāvēs Kaspars Kaprāns
08.03.2024.

Promocijas darbu aizstāvēs Kaspars Kaprāns

Promocijas darbu aizstāvēs Zane Jansone-Langina
24.11.2023.

Promocijas darbu aizstāvēs Zane Jansone-Langina