2. novembrī notiks pirmā Redzes zinātnes doktorantūras skolas nodarbība. Nodarbību vadīs doktora grāda pretendente Inese Petroviča. Prezentācijas nosaukums "Priekšējā segmenta OCT pielietojums moderno sklerālo kontaktlēcu praksē". Nodarbība notiks attālināti BBB platformā.

2. novembrī plkst. 16:30-18:00 notiks pirmā Redzes zinātnes doktorantūras skolas nodarbība. Nodarbību vadīs doktora grāda pretendente Inese Petroviča. Prezentācijas nosaukums "Priekšējā segmenta OCT pielietojums moderno sklerālo kontaktlēcu praksē". Nodarbība notiks attālināti BBB platformā: https://bbb.lu.lv/b/dac-hsz-czp-gv7 

Dalībai nodarbībā jāpiesakās līdz 1. novembrim, aizpildot anketu https://forms.gle/H3MKkkQbz2NHhBjf6 

Anotācija

Sklerālās kontaktlēcas tiek pielaikotas gadījumos, kad radzene ir neregulāra un ar standarta kontakt-korekcijas līdzekļiem nav iespējams sasniegt optimālu redzes asumu un komfortu –  keratokonusa gadījumā, dažādu radzenes saslimšanu un ķirurģiskas iejaukšanās rezultātā radītām virsmas neregularitātēm, un arī sausās acs gadījumā. Lai sklerālo kontaktlēcu lietošana būtu droša un komplikāciju risks minimāls, speciālistiem ir jāveic korektu lēcu pielaikošanu, kas ietver acs virsmas – radzenes un sklēras analīzi, kā arī lēcas optimālas piegulēšanas novērtēšanu.

Šobrīd sklerālo lēcu piegulēšanu kontakt-korekcijas speciālisti veic subjektīvi novērtējot lēcu un acs virsmu biomikroskopijā, un vizuāli izmantojot optiskās koherences tomogrāfiju (OCT). Diemžēl komerciālajām OCT ierīcēm, kuras izmanto acs priekšējā segmenta attēlošanai nav automatizētu programmatūras rīku sklerālo kontaktlēcu novērtēšanai.

Prezentācijā tiks apskatīti aktuālie komerciālo OCT programmatūras rīki sklerālo kontaktlēcu pielaikošanā, OCT radzenes slāņu segmentācijas algoritma sniegums veidojot radzenes biezuma kartes veselām un radzenēm ar virsmas neregularitātēm. Kā arī tiks analizēts radzenes limba un sklēras robežvirsmu segmentācijas, un sklerālās kontaktlēcas piegulēšanas augstuma rekonstrukcijas modelis. Tiks demonstrēta jauna SD-OCT programmatūras rīka izstrāde sklerālo kontaktlēcu novērtēšanai.

Dalīties