2023. gada 21. septembrī plkst. 15.00 Latvijas Universitātes (LU) Fizikas un astronomijas zinātnes nozares specializētās promocijas padomes atklātā sēdē klātienē LU Fizikas, matemātikas un optometrijas fakultātes (Jelgavas iela 3) 501. telpā, kā arī attālināti, ILZE OŠIŅA aizstāvēs promocijas darbu zinātnes doktora grāda (Ph.D.) iegūšanai dabaszinātnēs.

Tēma: “Spektrāllīniju attēlveidošana bezkontakta ādas diagnostikai un viltojumu atklāšanai”.

Darba zinātniskais vadītājs: Dr. habil. phys. Jānis Spīgulis.

Anotācija:

Darbs veltīts inovatīvas multispektrālās attēlošanas metodes – spektrāllīniju attēlveidošanas – iespēju izpētei praktiskiem pielietojumiem dermatoloģijā un kriminālistikā. Izstrādāti trīs, četru un piecu spektrāllīniju attēlošanas ierīču prototipi, kas veiksmīgi aprobēti laboratorijas un klīniskajos mērījumos. Eksperimentāli pierādīts, ka vairāku diskrētu spektrāllīniju apgaismojumā iegūtie spektrālo attēlu komplekti ir noderīgāki ādas veidojumu bezkontakta diagnostikā, nekā šaurjoslu gaismas diožu apgaismojumā iegūtie attēli. Izanalizēta Bēra-Lamberta likuma dažādu modifikāciju piemērotība ādas spektrālo attēlu izmantošanai diagnostikā. Balstoties uz klīnisko mērījumu rezultātiem, piedāvāta jauna datu 3D-reprezentācijas metode ādas jaunveidojumu klasifikācijai. Izstrādāta datorprogramma spektrāllīniju attēlu pārveidei galveno ādas hromoforu sadalījuma kartēs diagnostikai; tādas izveidotas gan ļaundabīgiem (melanomas, bazaliomas), gan labdabīgiem (nēvusi, seborejas keratozes, hemangiomas u.c.) ādas veidojumiem. Darbā eksperimentāli apliecināts, ka spektrāllīniju attēlveidošanas metode ir efektīvi izmantojama arī drukātu viltojumu atpazīšanā. Veikto īstu un viltotu EUR banknošu un dokumentu paraugu salīdzinošo mērījumu rezultātā piedāvāti jauni algoritmi un kritēriji viltojumu noteikšanai. Iegūtie rezultāti publicēti 19 SCOPUS indeksētos zinātniskos rakstos (t.sk. 5 rakstos Q1-žurnālos) un 4 patentu aprakstos, tie ir prezentēti 16 ziņojumos starptautiskās konferencēs un semināros.

Recenzenti: 

Dr. habil. phys. Ruvins Ferbers (Latvijas Universitāte),

Dr. phys. Aleksejs Kataševs (Rīgas Tehniskā universitāte),

Dr. Dror Fixler (Bar-Ilana Universitāte, Izraēla)

 

Ar promocijas darbu var iepazīties LU Bibliotēkā, Raiņa bulvārī 19. Dalība sēdē ar iepriekšēju pieteikšanos, rakstot uz sintija.silina@lu.lv līdz 2023. gada 18. septembrim.

Dalīties

Saistītais saturs

Promocijas darbu aizstāvēs Kaspars Kaprāns
08.03.2024.

Promocijas darbu aizstāvēs Kaspars Kaprāns

Promocijas darbu aizstāvēs Zane Jansone-Langina
24.11.2023.

Promocijas darbu aizstāvēs Zane Jansone-Langina