2023. gada 8. septembrī plkst. 15.00 Latvijas Universitātes (LU) Fizikas un astronomijas zinātnes nozares specializētās promocijas padomes atklātā sēdē klātienē LU Cietvielu fizikas institūta (Ķengaraga iela 8) konferenču zālē, kā arī attālināti, MELDRA ĶEMERE aizstāvēs promocijas darbu zinātnes doktora grāda (Ph.D.) iegūšanai dabaszinātnēs.

Tēma: “Retzemju jonu luminiscence un enerģijas pārnese diaktivētos oksifluorīdu stiklos un stikla keramikā”.

Darba zinātniskais vadītājs: Dr. habil. phys. Uldis Rogulis.

Anotācija:

Darbā pētītas ar retzemju jonu pāriem Dy3+/Eu3+ un Tb3+/Eu3+ aktivētu oksifluorīdu stiklu un stikla keramikas luminiscences īpašības. Apskatīta oksifluorīdu stikla keramika, kas satur MF2 (M = Ca, Sr) nanokristalītus ar izmēru 10-60 nm. Retzemju joni oksifluorīdu stikla keramikā atrodas gan amorfā stikla matricā, gan fluorīdu nanokristālos, aizvietojot Ca2+ vai Sr2+ jonus, un darbā pētīta retzemju jonu luminiscence un enerģijas pārnese šajās apkārtnēs. Lai gan literatūrā atrodams liels skaits pētījumu par retzemju jonu pāriem stiklā, ir maz pētījumu par oksifluorīdu stikla keramiku, darbs papildina zināšanas šajā jomā.

Stikla paraugi izgatavoti ar kausējuma dzesēšanas metodi, tos vēlreiz karsējot 650-750 °C temperatūrā, iegūta stikla keramika. Paraugi pētīti, izmantojot diferenciālās termiskās analīzes, rentgenstaru difrakcijas, optiskās spektroskopijas, elektronu paramagnētiskās rezonanses metodes. Ar retzemju joniem aktivētos stiklos un stikla keramikā novērota enerģijas pārnese no Dy3+ un Tb3+ joniem uz Eu3+ joniem. CaF2 un SrF2 nanokristalītus saturošās paraugu sērijās ar Dy3+ un Eu3+ joniem lielāko ieguldījumu luminiscences signālā rada retzemju joni stiklā, un enerģijas pārneses efektivitāte stiklā un stikla keramikā ir līdzīga. Secināts, ka notiek Dy3+ jonu luminiscences dzēšana šķērsrelaksācijas procesu dēļ, kas kļūst izteiktāki stikla keramikā. SrF2 nanokristalītus saturošā paraugu sērijā ar Tb3+ un Eu3+ joniem novērota efektīva retzemju jonu ieiešana SrF2 nanokristalītos, kas noved pie luminiscences spektru un krāsas izmaiņām un enerģijas pārneses pieauguma. Visās paraugu sērijās novērota arī neliela Eu2+ jonu klātbūtne.Retzemju jonu ieiešana fluorīdu kristalītos un ar to saistītās spektru izmaiņas iespējams izmantot luminiscences krāsas pielāgošanai – pielietojumam baltās gaismas diodēs un citās optiskās ierīcēs.

 

Recenzenti: 

Dr. habil. phys. Linards Skuja (Latvijas Universitāte),

Dr. habil. phys. Artūrs Medvids (Rīgas Tehniskā universitāte),

Dr. Vitali Nagirnoi (Tartu Universitāte, Igaunija)

 

Ar promocijas darbu var iepazīties LU Bibliotēkā, Raiņa bulvārī 19. Dalība sēdē ar iepriekšēju pieteikšanos, rakstot uz sintija.silina@lu.lv līdz 2023. gada 5. septembrim.

Share

Related Content

Promocijas darbu aizstāvēs Kaspars Kaprāns
08.03.2024

Promocijas darbu aizstāvēs Kaspars Kaprāns

Promocijas darbu aizstāvēs Zane Jansone-Langina
24.11.2023

Promocijas darbu aizstāvēs Zane Jansone-Langina