Foto: Marija Zeņkova

Dabas mājas pirmā stāva vestibilā, Jelgavas ielā 1, Latvijas Universitātes Akadēmiskajā centrā, apskatāma ekspozīcija no LU Muzeja krājuma.

Ekspozīcija veltīta Gada dzīvotnei 2024 mitrājiem. Mitrāju specifika un daudzveidība nodrošina floras un faunas dažādību, daudziem augiem un dzīvniekiem mitrāji ir vienīgā iespējamā dzīvesvieta. Ekspozīcija sniedz vien nelielu ieskatu tajā mitrāju iemītnieku un augu paraugu bagātībā, kas glabājas LU Muzeja dabas kolekciju krājumos. Gandrīz visi krājuma priekšmeti ekspozīcijā ir oriģināli.

Tā sniedz vien nelielu ieskatu tajā mitrāju iemītnieku un augu paraugu bagātībā, kas glabājas LU Muzeja dabas kolekciju krājumos. Gandrīz visi krājuma priekšmeti ekspozīcijā ir oriģināli.

Mitrājiem veltītajā ekspozīcijā apskatāmi Latvijas mitrājiem raksturīgi piemēri no Zooloģijas, Botānikas un mikoloģijas, Ģeoloģijas kolekciju bagātībām. Eksponētie paraugi iegūti laikā no 1884. līdz 1987. gadam, LU Muzeja krājumā tie nonākuši, pateicoties gan izciliem un plaši pazīstamiem, gan mazāk zināmiem dabas pētniekiem. Šeit ir apskatāmi kā reti, aizsargājami augi un dzīvnieki, tā arī tipiski mitrāju pārstāvji. Plašajā mitrāju daudzveidībā akcentēti trīs no to veidiem: purvs, palieņu pļavas un piejūras zālāji.

Projekts tapis sadarbojoties LU Muzeja kolekciju krājuma glabātājiem, to vadīja krājuma glabātājas Daiga Jamonte un Madara Smeltere-Molla. Noformējumu veidoja ukraiņu māksliniece Marija Zeņkova. Noformējumā redzams viņas gleznieciskais skatījums uz šo dzīvotni, kā arī LU docenta Aivara Markota fotogrāfijas.

Ekspozīcijas mērķis ir sniegt ieskatu LU Muzeja unikālajā krājumā, izceļot Gada dzīvotnes 2024 mitrāju lomu bioloģiskās daudzveidības saglabāšanā. Plašāk un specifiskāk iepazīt LU Muzeja dabas zinību kolekciju krājumu iespējams LU Muzejā Kronvalda bulvāri 4, Rīgā, iepriekš piesakoties šeit.

Share