Jauno Fiziķu skola (JFS) 11. maijā noslēdza 14. sezonu ar Kvantastisku nodarbību par kvantu fiziku, kurā tika runāts par Šterna-Gerleha eksperimentu, noskaidrots, kas ir viļņu funkcija, un uz padziļināto lekciju viesos uzaicināts LU tenūrprofesors Vjačeslavs Kaščejevs, kurš iepazīstināja ar kubitu tehnoloģijām.

Nodarbības noslēgumā tika apbalvoti labākie testu pildītāji, kā arī veiksmīgās komandas, kas piedalījās Skolu kausā visas sezonas garumā.

Šajā sezonā Jauno fiziķu skola novadīja astoņas nodarbības par visdažādākajām fizikas tēmām, piemēram, kara fiziku, astronomiju, termodinamiku un vēl citām. Šajās nodarbībās kopā tika pulcēti vairāk kā 2500 skolēni, vidēji nodarbību apmeklējot virs 300 skolēniem. Tāpat šajā gadā pirmo reizi kopā ar Latvijas elektrotehnikas un elektronikas rūpniecības asociāciju (LETERA) tika sapulcināti uzņēmumi un eksakto zinātņu absolventi Karjeras Forumā, kur sniedzām ieskatu karjeras iespējām Latvijā un pasaulē, kā arī iepazināmies ar uzņēmumiem, kas iekarojuši visu pasauli.

Gaidītākais notikums nodarbībā bija veiksmīgāko skolēnu paziņošana, kas apmeklējuši vismaz 80% nodarbību un izpildījuši sekmīgi katru testu. Kopā šādi skolēni visās klašu grupās bija nedaudz vairāk par 100. Pamatskolas grupā pirmās trīs vietas ieņēma Ričards Liepiņš, Pjotrs Daineko un Jēkabs Vidrusks, visiem pārstāvot Rīgas Valsts 1. ģimnāziju. Savukārt, vidusskolas grupā trešo vietu ieņēma Līva Eglīte no RTU Inženierzinātņu vidusskolas, otro vietu ieņēma Kate Ozola, taču uzvarēja Rūdolfs Lange abiem ar Kati, nākot no Jelgavas Spīdolas Valsts ģimnāzijas.

Savukārt, Skolu kausā 17 komandu konkurencē trešo vietu ieguva komanda no Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas Quantum, otru vietu ieguva komanda no Aizkraukles novada vidusskolas Mēs vēl neizdomājām!, bet uzvaru laurus plūca Sāļie, pārstāvot Jelgavas Spīdolas Valsts ģimnāziju! Skolu kausa komandām visa mācību gada laikā bija papildus testu rezultātiem jāpilda mājasdarbi, kuros jādemonstrē fizikas zināšanas, inženierijas prasmes un radošums! Skolu kausu uzvarētāji dosies vienas dienas ekskursijā uz vēja parku Lietuvā pie Ignitis group.

Taču par Jauno Fiziķu skolas 14. sezonas galvenās balvas ieguvējiem kļuva Jelgavas Spīdolas Valsts 12. klases skolēni Kate Ozola un Rūdolfs Lange, kas jūlija sākumā dosies mācību ekskursijā uz CERN (Eiropas Kodolpētniecības centru) Ženēvā. Braucienu nodrošina CERN Nacionālais kontaktpunkts Latvijā un nacionālā aviokompānija airBaltic.

Jauno Fiziķu skolai sezonas laikā palīdzējusi LETERA un Latvijas Universitāte, savukārt balvas labākajiem palīdzēja sarūpēt Ignitis group, airBaltic, CERN nacionālais kontakpunkts Latvijā, Cietvielu fizikas institūts un boulderinga centrs Falkors. Jauno Fiziķu skola izsaka milzīgu pateicību visiem, kas iesaistījušies un palīdzējuši ikmēneša nodarbībām noritēt.

Vasarā atpūšamies un tiekamies jau 15. sezonā ar jauniem spēkiem un vēl neapskatītām fizikas tēmām!

Share