2023. gada 26. maijā plkst. 15.00 Latvijas Universitātes (LU) Fizikas un astronomijas zinātnes nozares specializētās promocijas padomes atklātā sēdē klātienē LU Fizikas, matemātikas un optometrijas fakultātes (Jelgavas iela 3) 501. telpā, kā arī attālināti, MIKUS MILGRĀVIS aizstāvēs promocijas darbu zinātnes doktora grāda (Ph.D.) iegūšanai dabaszinātnēs.

Tēma: “Kombinētas magnētiskā lauka iedarbības metalurģiskiem pielietojumiem”.

Darba zinātniskais vadītājs: Dr. phys. Andris Bojarevičs.

 

Anotācija:

Pasaulē plaši tiek pielietotas dažādas pastāvīgu vai mainīgu magnētisko lauku iedarbības uz šķidru metālu, bet kombinētu magnētisko lauku iedarbības ir maz pētītas, jo īpaši uzdevumos ar praktisku nozīmi. Darbā apskatīti trīs dažādi tehniski uzdevumi, izpētot iespēju tehnoloģiskos procesus uzlabot izmantojot nevis pastāvīgu vai mainīgu magnētisko lauku, bet gan dažādu lauku kombinācijas.

Metalurģiskā silīcija attīrīšanas procesa uzlabošanai. Darbā piedāvāts attīrīšanu uzlabot, palielinot silīcija virsmas laukumu efektīvākai piemaisījumu aizvadīšanai, izmantojot elektromagnētiski ierosinātus virsmas viļņus. Darbā, izmantojot fizikālu  modeli, parādīta viļņu veidošanās atkarībā no tīģeļa diametra un pieliktā mainīgā magnētiskā lauka kombinācijā ar ārējo pastāvīgo magnētisko lauku. Demonstrēti ierosināto viļņu intensitātes limiti, kā arī izstrādāta laboratorijas iekārta viļņu ierosināšanai uz šķidra silīcija virsmas (TRL4).

Daļiņu iemaisīšanai metāla matricas kompozītu izveidei, izmantojot elektromagnētiskās metodes. Darbā attīstīta šķidra alumīnija maisīšanas tehnoloģija ar rotējošu pastāvīgo magnētu. Maisīšanas tehnoloģija pielāgota mikro un nano daļiņu iemaisīšanai bezkontakta veidā. Pētījumā veikta virkne eksperimentu, pārbaudot kombinētu indukcijas sildīšanas un pastāvīgā magnēta maisītāja izmantošanas iespējas pie dažādiem daļiņu ievades veidiem.

Daļiņu aglomerātu izkliede metālā. Darbā pētīta daļiņu veidoto aglomerātu izkliede ar elektromagnētiski ierosinātām spiediena svārstībām, ierosinot metālā kavitāciju. Izstrādāta metode pētīta kā bezkontakta alternatīva mehāniskai skaņas ierosmei metālā.

Pēdējās divas izstrādātās metodes uzrādījušas perspektīvus rezultātus un tiek attīstītas tālāk.

 

Recenzenti: 

Dr. phys. Guntars Kitenbergs (Latvijas Universitāte),

Dr. Egbert Baake (Leibnica Hanoveres Universitāte, Vācija),

Dr. Andrew Kao (Griničas Universitāte, Lielbritānija)

 

Ar promocijas darbu var iepazīties LU Bibliotēkā, Raiņa bulvārī 19. Dalība sēdē ar iepriekšēju pieteikšanos, rakstot uz sintija.silina@lu.lv līdz 2023. gada 23. maijam.

 

Share

Related Content

Promocijas darbu aizstāvēs Kaspars Kaprāns
08.03.2024

Promocijas darbu aizstāvēs Kaspars Kaprāns